Verschillende lesmethodes ( lesboeken Engels )
Er zijn voor het onderwijs verschillende lesmethodes ontworpen. Veel scholen gebruken de stepping stones waar ik mee bekend ben. Maar er zijn nog meer methodes om engels aan te leren. Een aantal van deze methodes zijn hieronder beschreven en benoemd.
- Stepping stones
Dit is een Engels studie boek wat veelal gebruikt wordt door scholen in nederland. Dit boek is uitgebracht voor het mbo, vwo, vavo/havo en het vmbo. Deze methode heb ik zelf ook bijna 8 jaar gebruikt.
- All Right! / Of course!
All right! is een lesmethode waarbij de vmbo leerlingen gebruik maken van een normaal lesboek gepaard met opdrachten en oefeningen die ze online kunnen maken op de website. Of Course! is dezelfde lesmethode maar dan voor havo/vwo waarbij dus een hogere moeilijkheidsgraad gehanteerd wordt.
RTTI-gecertificeerd
Deze 2 lesmethodes worden bij verre het meest gebruikt in het voortgezet onderwijs, de boeken die gebruikt worden daarom ook bloot gesteld aan een keurmerk. Dit keurmerk zorgt er voor dat de boeken en lesmateriaal geschikt zijn voor deze doelgroep. Deze certificatie heet het RTTI-certificatie.
Bron: https://docentplus.nl/meten-met-rtti/rtti-keurmerk/
De verschillende type (voortgezet) onderwijs
Vanaf ons 12e levensjaar beginnen de heren en dames van een nieuwe generatie aan het voortgezet onderwijs. Het voortgezet onderwijs bestaat grofweg uit het VMBO, HAVO en VWO en bereidt leerlingen voor op een studie aan het hoger beroepsonderwijs. De eerste jaren bestaan uit een breed aantal vakken. Vanaf de bovenbouw kiest de leerling een vakkenpakket.
Praktijkonderwijs: dit is voor jongeren die moeite hebben om een diploma voor het voortgezet onderwijs te halen. Het praktijkonderwijs leidt de leerling rechtstreeks op voor de arbeidsmarkt en deze opleiding duurt gemiddeld 6 jaar voor een doorsnee leerling.
Voorbereidend middelbaar beroepsonderwijs (vmbo): bereidt leerlingen voor op het mbo en de havo. Het vmbo duurt 4 jaar. Voor leerlingen die extra begeleiding nodig hebben is her de mogelijkheid om gebruik te maken van het leerwegondersteunend onderwijs (lwoo)
Hoger algemeen voortgezet onderwijs (havo): bereidt scholieren voor op een hogere beroepsopleiding (hbo) of het atheneum (vwo/gymnasium). De havo duurt typerend 5 jaar voor de doorsnee leerling.
Voorbereideng wetenschappelijk onderwijs (vwo): bereidt de leerling voor op een studie aan het universiteit. Er zijn 2 typen vwo: atheneum en gymnasium. Op het gymnasium zijn de klassieke talen Latij en Grieks verplicht in de onderbouw en is 1 van deze talen verplicht als examenvak. Op het atheneum hoeft de leerling geen klassieke talen te volgen. Het vwo duurt 6 jaar.
Voor de lichamelijk gehandicapte, slechtorende, slechtziende of langdurig zieke leerlingen is er speciaal onderwijs. Daarnaast zijn er speciale scholen voor jongeren die aan topsport doen.
Binnen deze verschillende catogorieen zijn er ook nog verschillende manieren van lesgeven. Er bestan scholen zoals de Pieter Jelles Impulse waar Havo, Vwo en Vmbo bij elkaar in een klas zitten. Dit heb ik zelf nog waargenomen bij een schoolbezoek aan het Pieter Jelles Impulse. ( zie schoolbezoek 2)
Bron: http://www.scholenkeuze.nl/voortgezet-onderwijs/onderwijsvormen.html
Verschillende lesmethodes
Binnen de 4 niveau's van het voortgezet onderwijs heb je ook verschillende methodes van lesgeven. De twee schoolbezoeken gebruik ik voor mijn schoolonderzoek. Hierbij zal ik aangeven welke benadering de 2 scholen nemen wat betreft het lesgeven.
Pieter Jelles Impulse
De visie van Impulse is in de kern opgebouwd uit drie pijlers. De nadruk ligt binnen de Impulse op de ruimte voor het eigen leerproces die iedere leerling heeft. Leerlingen krijgen vanuit intensieve coaching ondersteuning bij het werken aan persoonlijke leerdoelen. Het werken aan deze persoonlijke leerdoelen krijgt op Impulse vorm vuanuit een zestal competenties waar de leerling gedurende het leertraject aan werkt.
De 6 competenties zijn:
- Samenwerken
- Zelfsturing
- Plannen & organiseren
- Communicatie
- Zelfreflectie
- Persoonlijke ontwikkeling
De 3 pijlers:
- Eigen leerproces
- Samen leven en leren
- Impulse in de samenwerking
In mijn schoolbezoek aan de Pieter Jelles Impulse vielen mij een aantal dingen op: de focus binnen deze style van leren ligt op 'samen leren en leven'. De klassen zijn niet exclusief 1 niveau van leerlingen. De klas die ik heb bijgewoond zat vol met leerlingen van het Vmbo, Havo en het Vwo. Dit is erg opvallend aangezien de norm ligt op het zorgvuldig sorteren van leerlingen met hetzelfde niveau.
Het oog ligt binnen de les op samenwerken het komt dus veel voor dat leerlingen samenwerken met een leerling van een ander niveau. Dit biedt allerlei kansen voor leerlingen om iets van elkaar op te steken.
Dit was een supertoffe ervaring en ik heb een boel kunnen opsteken van het blokkuur dat ik heb geobserveerd.
Bron: https://www.piterjelles.nl/impulse/visie/
ROC Friese Poort
Het ROC Friese Poort heeft uitsluitend opleidingen die beroepsgericht zijn. Dit is het MBO of wel het middelbare beroepsonderwijs. De style van les geven in van ouds klassikaal maar er is wel een onderscheid te maken van het normale voortgezet onderwijs. Namelijk het aspect dat we ''zelfstudie'' noemen.
Zelf heb ik mijn MBO 4 als bedrijfsadministrateur afgerondt vorig jaar. Een aantal vakken die we daar kregen waren zonder veel begeleiding. Je had de mogelijkheid je werk te laten controleren door de leraar, maar er was geen traditioneel klassikaal les. Het was de bedoeling ook om een kantoor en de werksfeer daar te simuleren.
Hierbij geeft ik ROC Friese Poort dus dezelfde lesmethode die je op het HBO ook wel tegen het lijft loopt. Namelijk de lesmethode zelfstudie.
Dit type lesgeven heeft minder ruimte voor de noden van de individuele leerlingen. Je zou het een soort ''sink or swim'' type onderwijs kunnen noemen. Ik heb er noodgedwongen leren plannen en mezelf ontwikkelen. Ook binnen dit soort lesmethodes zijn er wel mogelijkheden om als een individu begeleidt te worden zoals bij mij het geval was. Maar dan moet je er wel om vragen.
Maak jouw eigen website met JouwWeb